Speciális kérdések

Kérdések speciális akkumulátorokról és elemekről

Mi az az inteligens töltőkapcsoló ?

Egy inteligens töltőkapcsoló precízen felismeri a töltés végét és átkapcsol csepptöltésre.

Mit jelent az a kis retesz piros ponttal, amit egyes Akku-Packokon találunk ?

Egy kis emlékeztető segítséget jelent. Ha az akkumulátor fel van töltve akkor állítsa a piros reteszt úgy hogy az látható legyen. Így elkerül egy véletlen dupla feltöltést, ami az Ni-Cd-akkumulátornál memória effektust okoz és így teljesítmény csökkenéshez is vezethet.

Hogyan kell egy akkumulátort tárolni ?

Az ajánlott hőmérséklet tartomány akkumulátorok hosszabb tárolása esetén ( Sony márka esetén is) +10°C és +30°C között van, 50%-os relatív páratartalom mellett. Ennél hosszabb tárolási időt hagyományos hűtőszekrényben érhetünk el 8 fokon, ami által az önkisülés esélyét lecsökkentettük.

Kell valamire különösen ügyelni az akkumulátorok használaton kívülre helyezésénél ?

Csak lemerített akkumulátort dobjon (mindegy milyen típusú) a kereskedő vagy a kommunális szolgáltató gyüjtőedényébe. Az elemek rendszerint akkor vannak lemerülve, hogy ha a készülék lekapcsol vagy jelzi (elem lemerült) vagy a készülék hosszabb használat után nem egyértelműen működik. Ha nem biztos abban, hogy az akku le van merítve, ragassza le az elem pólusait ragasztószalaggal vagy tegye bele nylontáskába. Ugyanez vonatkozik az egyszer használatos Lithium elemekre (blokk, kerek vagy gombcellák ).

Milyen állapotban kellene az akkumulátort tárolni ?

Mivel az akkumulátor néhány hónap alatt maga is lemerül, ezért az NiCd vagy NiMH akkumulátort lényegében mindegy, hogy milyen állapotban tároljuk. Hosszabb tárolás esetén (hosszabb mint fél év) egy NiMH akkumulátort teljesen feltöltött állapotban kell tárolni és mintegy 12 hónap után legalább egyszer töltsük fel. Ezzel ellentétben a Li-Ion akkumulátorok úgynevezett aktív elektronikával vannak felszerelve, aminek az áramfelhasználását az akkuban egy idő után maradéktalanul lemeríti. Ezért kell a Lítium-ion akkumulátorokat lényegében feltöltve tárolni és legkésőbb 12 hónap után újra feltölteni, különben az akku tönkremegy.