Kérdések a karbantartáshoz

Kérdések akkumulátor és elem karbantartásáról Itt találhatóak kérdések és válaszok az akkumulátorok és elemek karbantartásáról

Ki kell venni az akkumulátort a készülékből, amennyiben azt hosszú ideig nem használom?

Igen. Még a kikapcsolt készülékben is van csekély áramfelvétel, ami hosszú idő után mély lemerüléshez vezet, amely az akkumulátort károsítja és extrém esetben tönkreteheti.

Hogyan történik az akkumulátor karbantartása ?

Ez a rendszertől függ. Egy Ni-Cd-Akkumulátort minden egyes feltöltés előtt le kell alaposan meríteni. Ehhez legjobb, ha egy kisütés funkcióval ellátott töltőt használunk. Minden akkumulátornak nagyon jót tesz alkalomadtán egy regenerálás: Ebben az esetben az akkumulátort egymásután többször lemerítjük majd feltöltjük. Ezáltal lesz a memória effektus általi korlátozott teljesítőképesség újra előállítva.

Milyen gyorsan lesz akkumulátor feltöltve ?

Ez mindig az éppen használatos töltőtől függ. Minél nagyobb a töltőáram leadás annál gyorsabban lesz az akkumulátor feltöltve. A normális töltési idő 10-16 óráig tart (ez a tipikus éjjeli feltöltés). A gyorstöltés 2-3 óráig tart, az ultra gyors töltés már 30 perc alatt feltölti az akkumulátorokat. A pontos részleteket a töltőhöz kapott kezelési útmutató tartalmazza.

Mennyi ideig hagyhatom az akkumulátoromat a töltő készülékben?

A modern, elektronikával felszerelt töltőkészülékekben nem áll fenn veszély, abban az esetben sem ha például Ön az akkumulátorait több napon keresztül a készülékben hagyja. A teljes feltöltés után lekapcsolnak vagy átkapcsolnak csepptöltésre. Azokban a töltőkészülékekben amelyek nem rendelkeznek megbízható lekapcsolóval az akkumulátorok megsérülhetnek vagy tönkremehetnek, ha nem vesszük ki őket időben.

A maximális töltési idő előzetes kisütés esetén kiszámolható: Ni-Cd-Akkumulátor: (Akkumulátor kapacitása x 1,4) : töltőkészülék áram leadása Ni-MH-Akkumulátor: ( Akkumulátor kapacitása x 1,5) : töltőkészülék áram leadása